De watermaker specialist ROBWINK Serious Seatools
Kaapstanderweg 1-i
8243RB Lelystad
 


PRIJSLIJST  HOME OVERIGE  NIEUWS  DIENSTEN  CONTACT 

Aries windvaanstuurinrichting, de Aries windvaan

 
windvaan aries 1

Aries windvaanstuurinrichting - een introductie tot de windvaan

De Aries windvaan is in productie sinds 1970. De windvaan werkt op het servo pendulum systeem. Deze beweging wordt doorgegeven aan de helmstok of het stuurwiel door middel van lijnen en blokken. De Aries windvaan is geschikt voor alle jachten vanaf 28 ft tot 55 ft.

aries windvaanstuurinrichting 2

Hoe het werkt

Wanneer een jacht van haar koers afgaat, zal de windvaanstuurinrichting het servo roer verdraaien. Hierdoor ontstaat een roerwerking van het servo roer welke overgebracht wordt door middel van lijnen naar het hoofdroer. (zowel helmstok als stuurwiel)

De koers van het schip kan versteld worden door middel van de afstandsbedieninglijnen.

Een windvaan met helmstok besturing

De lijnen welke de roerwerking overbrengen van de windvaan op het helmstok worden eenvoudig aangebracht met behulp van een bronzen klem en een stuk ketting. Dit maakt het mogelijk om snel te koppelen en te ontkoppelen. Ook wordt dit gebruikt om bijvoorbeeld loefgierigheid te compenseren.
 

Stuurwiel besturing ook mogelijk met de windvaan

Voor een goede werking op een stuurwiel is een extra trommel benodigd. Deze wordt bevestigd met U-bouten aan de spaken van het stuurwiel. De trommel is vervaardigd uit hard geanodiseerd gietaluminium. Door middel van een hendel kan de trommel ontkoppeld worden zodat er vrij gestuurd kan worden.

De trommel draait maximaal 180 graden linksom of rechtsom. Met andere woorden: een halve slag naar links en een halve slag naar rechts. In het geval dat dit niet voldoende is kan het systeem ook op de noodstuurinrichting worden aangesloten met behulp van de helmstok kit.

De website van de fabrikant: www.selfsteer.dk

Video windvaanstuurinstallatie in werking:

Installatievideo Aries windvaanstuurinstallatie:

ol ol ol